Savjeti

Naša misija

Zdravlje je najveće bogatstvo koje čovjek može posjedovati, a oralno zdravlje u tome igra jako bitnu ulogu.

 

Cawex nije kompanija koja samo prodaje proizvode za održavanje oralne higijene, već ima za cilj da podigne svijest o važnosti oralnog zdravlja na najviši mogući nivo.

park, mother, girl
Ako Vaše desni krvare prilikom pranja zuba, to je znak da trebate više pažnje posvetiti ovom dijelu zuba.

Zašto četkice sa mehkim vlaknima?

Cawex Premium četkice posjeduju izuzetno nježna vlakna koja ne štete zubnom mesu. Neposredno uz desni, nalazi se najosjetljivije i najpogodnije mjesto za nakupljanje plaka, odnosno bakterija. 

Uklanjanje plaka sa tog područja je ključno za očuvanje oralnog zdravlja i sprječava nastanak gingivitisa (upale zubnog mesa koja rezultira krvarenjem) i kasnije parodontitisa (gubitka kosti).

Prvi korak ka uspjehu je prepoznavanje grešaka.

Četkice sa mehkim vlaknima najefikasnije čiste zube kada djeluju vrhom svojih vlakana. Kada se koristi pritisak, ta vlakna se razmiču te ne djeluju na adekvatan način. 

Zbog pogrešne tehnike, četkice se „rascvjetaju“ i postanu neupotrebljive. Osobe koje koriste jaču silu pri pranju sa ultra soft četkicama češće moraju mijenjati četkicu. 

Dobra tehnika, dobri rezultati!

Zubno meso je jako senzitivno tkivo i zahtijeva nježan tretman. S toga, četkica koja direktno dolazi u kontakt sa zubnim mesom mora biti korištena na adekvatan način.

 

1. Četkica za zube bi se trebala držati kao olovka, a nikako kao čekić. Taj način držanja ne dozvoljava upotrebu prekomjerne sile.

 

2. Četkica se pozicionira  pod uglom od 45 stepeni, u odnosu na vanjsku površinu zuba.

 

3. Kada površina vlakana dotakne zube, treba vršiti kružne pokrete uz minimalni pritisak.

4. Grizne površine zuba su udaljene od desni i njih je moguće čistiti klasičnim “ribanjem” bez bojazni da se ošteti zubno meso.

5. Unutrašnje površine prednjih zuba gornjeg i donjeg zubnog niza pažljivo se čiste kružnim pokretima, pod uglom od 45 stepeni. Glava četkice postavljena verikalno iza zuba. 

Interdentalni prostori

Jeste li se ikada zapitali koliko površina imaju naši zubi? 2,3 ili 4? Istina je da naši zubi imaju 5 površina. Najveći problem predstavljaju aproksimalne površine zuba, tj. Površine koje se nalaze u interdentalnom prostoru. Ove površine možemo očistiti pomoći konca, interdentalne četkice i vodenog tuša. Najbolje je koristiti kombinaciju ovih sredstava. 

Kada koristimo konac očistimo kontaktnu tačku između 2 zuba, ali ne očistimo udubljenje na aproksimalnoj strani zuba. Zbog toga su nam potrebne interdentalne četkice koje efikasno čiste ta udubljenja i interdentalnu papilu. 


Ako ste tek počeli koristiti interdentalne četkice i konac, i uz to Vam krvari zubno meso, nemojte se prepasti nego nastavite sa tim postupkom. 


Krvarenje nastaje zato što je u tom području upala uzrokovana nakupljanjem bakterija, koja će se smiriti za nekoliko dana. Interdentalne četkice i konac je dovoljno koristiti 1 dnevno, najbolje prilikom pranja zuba pred spavanje.

Efikasnost

Četkica, odnosno njena vlakna čiste svojim vrhovima.

Veliki broj gusto zbijenih vlakana sprječava njihovo bespotrebno savijanje.
Na taj način se postiže maksimalna iskorištenost svakog pojedinačnog vlakna i optimalna efikasnost čišćenja.

 

 

Rezultati

Koristite Cawex Premium četkice na pravilan način i Vaši zubi će biti čisti.

Čisti zubi ne znače samo lijep i sjajan osmijeh, već i lijepe i zdrave desni!

A čisti zubi i zdrave desni znače = sretni ljudi!

 

 

Koliko često treba prati zube?

Cilj pranja zuba je otklanjanje svih naslaga kako bi zubi bili čisti, a zubno meso ostalo zdravo. Idealno je da su zubi uvijek čisti!

Ukratko:

1 x dnevno (navečer) = zubi čisti samo 8 od 24 sata

2 x dnevno (ujutro i navečer) = zubi čisti 14 od 24 sata

3 x dnevno (nakon svakog obroka) = zubi čisti cijeli život!

Koliko često treba mijenjati četkicu?

Četkicu treba koristiti sve dok može da obavlja svoju funkciju, a to je besprijekorno čišćenje zuba!